2022-01-13 09:15
Hur driver man förnyelse av hälso- och sjukvårdens arbetssätt och hur får man till en nära samverkan mellan region och kommun? Hur gör andra?
När vi blir allt friskare och lever längre, ofta med kronisk sjukdom, är en omställning till Nära vård nödvändig. Det handlar om att vården i högre grad organiseras och bedrivs med utgångspunkt från ett personcentrerat förhållningssätt. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just den personen.
När man utgår från patientens fokus inser man fort att det inte bara är den egna verksamhet som är viktigt för patienten utan helheten. Det ställer krav på ett nära samarbete mellan regionens olika verksamhet och med länets kommuner. Att helt enkelt jobba tillsammans istället för att säga " Det där är inte vår fråga"
Tusentals personer har redan gått programmet
Att få till en nära samverkan och att leda förändring i ett komplext system är inte lätt och tar tid. Det kräver ett modigt förändringsledarskap. För att få stöd och inspiration för arbetet håller Sveriges kommuner och regioner ett ledarskapsprogram för tjänstepersoner och förtroendevalda. Intresset är stort, tusentals personer har redan gått programmet.
Har du ännu inte gått så anmäl dig till våren 2022. Programmet hålls digitalt och är gratis.
Anmäl dig här
Marita Eriksson, verksamhetschef på Laponia hälsocentral

Marita Eriksson är en av dem som gått ledarskapsprogrammet under hösten 2021. Här är hennes upplevelse av programmet.
Vad har du fått med dig?
- Programmet gav mig energi och inspiration att fortsätta driva omställningen mot en nära vård och omsorg. Jag fick förståelse för hur viktigt det är att man som ledare ger inspiration och kunskap i vardagen för att lyckas med omställningen. Det handlar om att skapa förståelse för att det inte finns ett färdigt koncept utan att det är något vi formar och gör tillsammans. Därför blir det viktigt att komma i görandet och ta små steg framåt. Det är annars lätt att man fokuserar på slutmålet som då kan kännas övermäktigt.
Skulle du rekommendera andra att gå?
- Ja, programmet har ett bra upplägg, seminarier varvas med inspirationsföreläsningar. Vi fick höra hur andra regioner och kommuner jobbat och vad som varit lyckat hos dem. Dessutom fick vi även ta del av patienter och anhörigas berättelser vilket gav mycket. Programmet gav möjlighet till intressanta dialoger. Vi fick även byta erfarenheter och idéer med andra, både med kollegor i länet och i övriga landet.
Ledarskapsprogrammet tre delar:
- Första delen har som syfte att skapa en gemensam bild om nära vård och varför en omställning måste ske.
- Andra seminariet handlar om att komma i görandet. Att våga göra men att även förstå att det inte går att tänka ut allt lång tid framöver utan att det handlar om att börja testa och göra på nya sätt. Deltagarna får även kunskap om tjänstedesign.
- Sista delen handlar även det om görandet men också hur man gör för att bli uthållig.