Målet för den palliativa vården är att ge högsta möjliga livskvalitet för både patienten och de närstående. Palliativ vård skall tillgodose fysiska, psykiska, sociala och andliga behov. Den skall också ge de anhöriga stöd i sorgearbetet. I den palliativa vårdfilosofin ingår även att det palliativa förhållningssättet bör tillämpas i ett tidigare skede av sjukdom. En stor andel av personer med palliativ sjukdom kan få sina behov tillgodosedda inom den allmänna palliativa vården som bedrivs inom primärvården, kommunal hemsjukvård, på sjukhusens vårdavdelningar och på kommunala vård- och omsorgsboenden.
Ungefär 15-20% av personer med palliativ sjukdom har behov av specialiserad palliativ vård för att nå god symtomlindring och livskvalietet. På varje sjukhus i länet finns palliativa vårdplatser och alla länsdelar har tillgång till kompetensstöd och rådgivning genom Palliativt rådgivningsteam (PRT).
Palliativt rådgivningsteam (PRT)

Varje länsdel i Norrbotten har tillgång till ett palliativt rådgivningsteam med multiprofessionell och specialiserad kompetens inom palliativ vård. Sjuksköterskorna i teamen har den samordnande funktionen. PRT arbetar på konsultbasis och finns tillgängligt dagtid för att ge råd och stöd till personal och närstående som vårdar personer med palliativ sjukdom i hemmet eller inom slutenvården. Råd och stöd kan även ges direkt till den sjuke.
PRT arbetar med samverkan och fungerar som en länk mellan primärvård, sjukhus och kommunerna.
Aktuellt
Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp palliativ vård
Kvalitetsunderlag för allmän och specilaliserad palliativ vård
Konsekvensbeskrivning vårdförlopp palliativ vård
Brytpunktssamtal och behandlingsstrategi (länk till VIS-rutin och powerpoint-presentation)
Ny web-utbildning i grundläggande palliativ vård (Betaniastiftelsen.nu)
Regiongemensam rutin för vid behovsläkemedel i palliativ vård i livets slutskede:
Vid behovsinjektioner (VIS)