I sin vardag möter ambulanspersonalen allt från nyfödda i livets början till gamla människor med flera olika sjukdomstillstånd. Det kräver en bred kunskap och god förmåga att utifrån symtom förstå vilka behov som finns.
Omhändertagandet och vården inom ambulanssjukvården sker enligt nationellt godkända s.k. behandlingsriktlinjer. Uppföljning och journalgranskning ingår som en del i ambulanssjukvårdens kvalitetsarbete.
I ambulansfordonen finns utrustning för livshotande tillstånd, vård och behandling. Hjärtstartare, övervakningsmonitor, utrustning för rörelsebegränsning och läkemedel är exempel på utrustning som är standard i ambulansfordonen. Telemedicin har använts sedan slutet av 90-talet vilket innebär att man från ambulansen kan skicka exempelvis ett EKG för bedömning till valfritt sjukhus i länet.
Var fjärde patient bedöms och vid behov behandlas på plats och behöver inte ambulanstransport till vårdinrättning. I de fallen hänsvisas patienten till egen vård, besök på hälsocentral eller annat transportsätt till vårdinrättning.