Försäkringskassan
Personer som insjuknar i stroke, under 65 år kan få hjälp av försäkringskassan för rehabilitering med särskilt bidrag enligt lagen om allmän försäkring (22 kap 1996:381). Hjälp kan ges med rehabiliterande insatser utifrån medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad art för att personen ska kunna återvinna bästa möjliga funktionsförmåga och förutsättning för ett normalt liv. Med arbetslivsinriktad rehabilitering menas de insatser som behöver göras för att den som drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och förutsättningar att försörja sig själv genom förvärvsarbete.
Arbetsgivarens ansvar
Det är i första hand arbetsgivaren som har ansvaret för att behovet av rehabilitering kartläggs och ansvarar för att rehabiliteringen kommer igång när det behövs. För de som inte har en anställning ligger ansvaret på försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Eget ansvar
För de som varit sjukskrivna i mer än fyra veckor gäller att ett läkarutlåtande ska lämnas till försäkringskassan med uppgifter om bland annat behovet av rehabilitering. Läkaren ska fylla i hur länge sjukskrivningen varar och lämna uppgifter om pågående och planerade behandlingar.
I egenansvaret ligger att lämna de upplysningar som behövs för att klarlägga behovet av rehabilitering.
- Den sjukskrivne ska delta i utredning och planering av en lämplig rehabilitering.
- Den sjukskrivne ska efter bästa förmåga aktivt delta i rehabiliteringen.
- Den sjukskrivne ska till försäkringskassan anmäla ändrade förhållanden som har betydelse för rätten till eller storleken på rehabiliteringsersättningen.
Försäkringskassans roll
Försäkringskassan ska samordna och ha tillsyn över de åtgärder som behövs för rehabiliteringen. Försäkringskassan tar också initiativ till rehabilitering när det behövs. Tillsammans med den som insjuknat utförs en rehabiliteringsplan när det finns behov av arbetslivsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Planen ska omfatta de åtgärder som behövs för att parsonen ska kunna gå tillbaka i arbete.
Arbetsgivarens rehabiliteringsutredning och läkarens bedömning är tillsammans med personens egen uppfattning av situationen det viktigaste underlaget för rehabiliteringsplanen. Försäkringskassan har ansvar för att planera rehabiliteringen även för de som inte har en anställning men behöver rehabilitering. Stöd kan då ges i kontakten med myndigheter och andra så att den strokedrabbade får den hjälp med rehabiliteringen som behövs. Försäkringskassan prövar också rätten till sjukpenning och rehabiliteringsersättning och sköter utbetalningen.
Arbetsförmedlingen
För de personer som insjuknat i stroke och som är arbetslösa och där sjukdomen har medfört särskilda svårigheter att få fotfäste på arbetsmarknaden, till exempel på grund av en funktionsnedsättning finns hjälp att få av speciallister på arbetslivsinriktad rehabilitering på Arbetsförmedlingens rehabilitering. Personen kan också få hjälp att välja och prova arbetsuppgifter i arbetslivet som tar hänsyn till eventuella begränsningar i arbetsförmågan.
Behövs arbetshjälpmedel kan personen få hjälp med att komma fram till hur de kan underlätta arbetsuppgifterna. Det är viktigt att veta vad som behövs för att få det jobb den strokedrabbade söker. Det framgår om meriterna räcker, eller om mer utbildning behövs. Arbetsförmedlaren kan ge råd. Mer information om Arbetsförmedlingen finns på deras löpsedel.
Stöd & hjälp till den strokedrabbade
De som är yngre är 65 år kan få insatser enligt följande tre lagar:
- Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763 (HSL) reglerar den insatser som landstinget står för i form av sjukhusvård, primärvård och övrig öppenvård.
- Socialtjänstlagen 2001: 453 (SoL) reglerar all stöd och hjälp till alla boende i kommunen. Socialtjänstens huvuduppgifter är att svara för omsorg och service, upplysning, råd, stöd och vård, ekonomisk hjälp och annat bistånd till familjer och enskilda som behöver det.
- Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 1993:387 (LSS) är en rättighetslag och innebär ett kompletterande stöd för personer med omfattande och varaktiga funktionshinder. Lagen har kommit till för att människor med funktionshinder ska kunna få stöd och den service som de har behov av.
Patientorganisationer
I Norrbottens län är 30 länsföreningar anslutna till Handikappföreningarnas Samarbetsorgan - HSO. De Synskadades Riksförening - SRF och De Handikappades Riksförbund - DHR är fristående från HSO.
Totalt organiserar handikapprörelsen mer än 20 000 medlemmar i Norrbotten. De flesta föreningarna har lokala avdelningar i länet. Länsorganisationerna finns i Luleå. HSO och DHR har sina länskontor på Kungsgatan 43 och SRF finns på Sandviksgatan 53 Luleå.
Tips på olika föreningar och förbund
- STROKE-Riksförbundet
- STROKE-föreningen i Norrbotten - Klicka dig fram till föreningar o öppna
- Neurologiskt Handikappades Riksförbund - NHR
- Afasiförbundet i Sverige
- Riks-stroke
Tips på mer information om stroke
Böcker
- Humlan flyger igen… En bok om stroke, Nelander, 1999
- Strokeboken, NHR och Stroke - riksförbundet, 2001
- Vad är förvärvad hjärnskada, Jan Magne Krogstad, 2001
- Det gick en propp, Anita Jekander
- Dagbok om ett år av tystnad, Johansson F
- Katt börjar på S, Inger Erblad Tropp
- Afatiker berättar, Martin Nauclér och Christina Öqvist, 1985
- Afasi vad är det?, Stina Linell och Gerd Ottoson, 1985
- Klockorna i Bicêtre, Simenon G
- Minnets möjligheter. 2:a upp. Anna Derwinger. Hjalmarsson & Högbergs Bokförlag.
- Fjärilen i glaskupan. Jean Dominique Bauby 1997 (självbiografi)
Småskrifter utgivna av Stroke – Riksförbundet
- Att leva med Depression, Humörsvängningar, Personlighetsförändringar
- Att leva med Svårigheter att uppfatta sin omgivning
- Dysfagi, att ha svårigheter med att äta och dricka
- Visst finns det hopp!
- Stroke mitt i livet
- TIA -en varningssignal att ta på största allvar
Småskrifter övriga
- Information om stroke, Sunderby sjukhus -03
- Beteendestörningar vid Stroke, Information till anhöriga
- Det är svårt att vara anhörig
- STROKE Cirkulationsstörningar i hjärnan
- Afasi, information till anhöriga. Pia Apt, logoped, MAS
- Information om dysartri. Pia Apt, logoped, MAS.
- Samtalsguide vid afasi. Afasiföreningen i Sthlm.
Tidskrifter
Stroke – kontakt, Stroke – riksförbundet
Videofilm
- Stroke - Erfarenhet och fakta, Stroke-förbundet
- Svårt att svälja - Dysfagi, Svenska dysfagiförbundet, -98
Referenser
- Nationella riktlinjer för strokesjukvård, Socialstyrelsen, 2009
- Vårdprogram Stroke, C-län 2000-2002
- Mat och Näring för sjuka inom vård och omsorg, Livsmedelsverket
- Nutritionsbehandling i sjukvård och omsorg, Dietisternas
- Riksförbund/Nutritionsnätet för sjuksköterskor/Svensk Förening för Klinisk
- Nutrition/SWESPEN
- Monografi nr.2, 2003, Kognitiva bedömningar vid körkortsmedicinsk utredning, Sveriges Neuropsykologers Förening