En projektgrupp med representanter från Norrbottens sjukhus, primärvård och kommuner har under 2002-2005 i samarbete utarbetat "Vårdprogram för stroke i Norrbotten". Under våren 2010 har en arbetsgrupp genomfört en uppdatering av vårdprogrammet med utgångspunkt i Socialstyrelsens ”Nationella riktlinjer för strokesjukvård 2009”.
Vårdprogrammet utgör ett stöd vid handläggning av stroke och medverkar till att strokepatienterna i länet får en likvärdig vård av hög kvalitet. Det skall användas av samtliga vårdgivare inom Norrbottens Läns Landsting och förhoppningsvis även av kommunerna. Vårdprogrammet är nätbaserat och kan även användas i utbildningssyfte för personal och patient/närstående.
Stroke eller slaganfall är en av våra folksjukdomar. I Sverige drabbades under 2009 ca 34000 människor av stroke, varav ca 900 i Norrbotten. Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i västvärlden efter hjärtsjukdom och cancer och är den enskilda sjukdom som medför flest antal vårddagar på sjukhus i vårt land, cirka en miljon per år. Dessutom tillkommer stora kostnader för kommunala insatser såsom boenden och hemtjänst.
Av de strokedrabbade får 80-85% en hjärninfarkt och 15-20% en hjärnblödning. De långsiktiga följderna av hjärnskadan kan påverkas genom ett optimalt omhändertagande. En optimal strokevård på en strokeenhet innebär att fler strokedrabbade kan återgå till ett liv utan hjälpinsatser från samhället. En speciell riskgrupp att fånga upp utgörs av patienter som drabbats av en varningssignal i form av en TIA (transient ischemisk attack, övergående syrebrist) med symtom som går över inom 24 timmar.
Version 2010 av ”Vårdprogram för stroke i Norrbotten” är baserat på Socialstyrelsens ”Nationella riktlinjer för strokesjukvård 2009”. De nationella riktlinjerna utgår från det vetenskapliga underlaget för olika typer av åtgärder vid stroke. Det gäller både medicinska/kirurgiska åtgärder, omvårdnads/rehabiliteringsåtgärder och åtgärder som rör vårdens organisation. Varje åtgärd kopplas till ett tillstånd och tillstånd/åtgärdsparet får en prioriteringsgrad mellan 1 och 10 som är relaterad till det vetenskapliga underlaget. Som exempel har vård av strokepatient vid strokeenhet prio 1 (högst vetenskapligt underlag). Socialstyrelsens Nationella riktlinjer är därför ett värdefullt underlag vid utformningen av ett regionalt vårdprogram. Exempel på förändringar i riktlinjerna från 2009, är en utökning av trombolysfönstret från 3timmar till 4,5 timmar. Man betonar vikten av snabb handläggning vid akut TIA och skyndsam karotisutredning i tillämpliga fall. Dessutom ges såväl sekundär- som primärprevention hög prioritet och man betonar vikten av livsstilsintervention vid till exempel rökning, övervikt, låg fysisk aktivitetsnivå .
Vårdprogramgruppen 2010
- Doris Messner, läkare Kiruna sjukhus
- Inga-Britt Pedersen, chef /kurator Kiruna sjukhus
- Sirpa Lapinniemi, arbetsterapeut Kiruna sjukhus
- Barbro Juuso, sjuksköterska Gällivare sjukhus
- Hannele Hjelm, sjuksköterska Kalix sjukhus
- Lars Jacobsson, neuropsykolog Kalix sjukhus
- Timo Erikoinen, läkare Kalix sjukhus
- Aase Wisten, läkare Sunderby sjukhus
- Ann-Kristin Hansson, arbetsterapeut Sunderby sjukhus
- Birgitta Löthgren, läkare Sunderby sjukhus
- Gunnar Erlandsson, logoped Sunderby sjukhus
- Kerstin Rahkola, sjuksköterska Sunderby sjukhus
- Kristina Kivijärvi, tandläkare Sunderby sjukhus
- Majken Malm, kurator Sunderby sjukhus
- Majvor Nordling, undersköterska Sunderby sjukhus
- Stina Ahlbäck, dietist Sunderby sjukhus
- Åsa Aidanpää, läkare Sunderby sjukhus
- Birgitta Salomonsson, sjukgymnast Piteå Älvdals sjukhus
- Iris Nordström, läkare Piteå Älvdals sjukhus
- Siv Stjernström, distriktssköterska Malmens vårdcentral
- Ingela Jakobsson – Åhl, enhetschef / arbetsterapeut Övertorneå vårdcentral
- Mehran Shahgeldi, läkare Erikslunds vårdcentral
- Anna-Karin Edelsvärd, distriktsjukgymnast Erikslunds vårdcentral
- Ingela Johansson, enhetschef / arbetsterapeut Luleå primärvård
- Carita Svensson, arbetsterapeut Furunäsets vårdcentral
- Lilian Setic, distriktsköterska Norrfjärdens vårdcentral
- Lena Johansson, undersköterska Örnäsets vårdcentral
- Maja-Lena Henriksson, medicinskt ansvarig sköterska Överkalix kommun
- Ann-Catrin Zakrisson, arbetsterapeut Bodens kommun
- Annika Green, enhetschef rehabenheten Luleå kommun
- Tiina-Marie Ruotoistenmäki, sjukgymnast Luleå kommun
- Annika Morèn, hemtjänstchef Piteå kommun
- Birgitta Fagervall – Yttling, arbetsterapeut / projektledare NLL