(2019-01-14)
Årets första Smittsant med följande innehåll:
- Smittskyddsåret 2018
- Anmälningspliktiga sjukdomar – årsstatistik 2018 för Norrbotten
- Mag-tarminfektioner
- Multiresistenta bakterier/Strama Norrbotten
- Sexuellt överförbara infektioner
- Hepatiter
- Sjukdomar ingående i barnvaccinationsprogrammet
- Influensa- och pneumokockvaccinationskampanjerna 2018
- Infektioner och bärarskap bland migranter och asylsökande
- Tuberkulos
- Övriga sjukdomar
- Tabell – Fall av anmälningspliktiga sjukdomar 2018
(2018-12-19)
Smittsant 4-2018
- Sammanfattning av smittskyddsåret 2018
- Några korta meddelanden från Smittskydd Norrbotten
- God Jul
(2018-12-12)
Influensavaccindoser på Apoteket Lejonet i Luleå
Som tidigare meddelats håller influensavaccindoserna på länets sjukvårdsenheter på att ta slut.
Det visar sig nu att det finns cirka 500 vaccindoser kvar på Apoteket Lejonet i Luleå. Regionen har försökt att få köpa dessa från Apoteket men det har inte varit möjligt på grund av aktuell lagstiftning.
Region Norrbotten har därför slutit ett avtal med Apoteket Lejonet som innebär att patienter ur riskgrupp får vaccineras gratis på Apoteket Lejonet. Smittskydd Norrbotten föreslår att vården rekommenderar ännu ovaccinerade patienter i risk, som inte kan vaccineras i vården och som har möjlighet därtill, att ta kontakt med Apoteket Lejonet i Luleå för att där bli vaccinerade.
Ytterligare vaccindoser på annat apotek i länet finns inte och det är tyvärr omöjligt för Apoteket Lejonet att erbjuda vaccin på annan av apotekskedjans butiker.
Riksgrupper som rekommenderas vaccination (Folkhälsomyndigheten)
(2018-11-29)
Vi kan inte räkna med att få tillgång till ytterligare doser av influensavaccin i Sverige. Tillgången är också så begränsad att det inte finns doser att omdistribuera mellan landsting. Det enda val vi har är att försöka distribuera ev. överskott i regionen till de som saknar vaccin till medicinska riskgrupper.
På grund av rådande influensavaccinationsbrist har Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina rekommendationer. Om en prioritering behövs på grund av vaccinbrist rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande prioriteringsordning:
- Medicinska riskgrupper, det vill säga gravida efter graviditetsvecka 16 samt vuxna och barn från 6 månader med de sjukdomar eller tillstånd som bedöms öka risken för svår influensasjukdom enligt listan:
- kronisk hjärtsjukdom
− kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
− andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
− kronisk lever- eller njursvikt
− diabetes mellitus
− tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
- Personer 65 år och äldre som inte ingår i de medicinska riskgrupperna
- Sjukvårdspersonal och hushållskontakter
Dessa är generella riktlinjer och individuella bedömningar behövs. En bedömning av behov av antiviraler kan också behövas.
Ytterligare information: Rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper (Folkhälsomyndigheten)
(2018-10-24)
Mässlingsutbrottet i Norrbotten är över
Inkubationstiden för eventuellt smittade efter senast möjliga exposition av mässling gick ut 2018-10-03. Smittskydd Norrbotten valde dock, grundat på nationella erfarenheter, att inte avblåsa uppföljningen efter utbrottet förrän efter dubbla inkubationstiden som var 2018-10-21. Inga fler fall än de tidigare tre diagnostiserade har upptäckts och med anledning av detta anses nu utbrottet som över.
En epidemiologisk uppföljning av möjligt exponerade har genomförts av vårdhygien och smittskydd Norrbotten i regionens lokala utbrottsgrupp i samverkan med framför allt infektionssektionen och barnkliniken vid Sunderby sjukhus. Möjligt exponerade personers immunstatus har bedömts i smittspårningen för att kunna informera personer i risk om smitta, bedöma vaccinationsbehov, behov av postexpositionsprofylax. Sex vårdpersonal har tillfälligt stängts av från arbete under utredningen. Enstaka patienter har också planerats om avseende sjukvårdande behandlingar efter exposition. Totalt har immunitetsstatus bedömts hos 416 möjligt exponerade patienter samt 178 personal och åtgärder har vidtagits hos de med tveksamheter kring immunstatus.
Utbrottets omfattning har begränsats tack vare att det finns en god följsamhet till barnvaccinationsprogrammet i Norrbotten.
Förutom vikten av fortsatt god följsamhet till barnvaccinationsprogrammet är det fortsatt viktigt att säkerställa att sjukvårdspersonal har immunitet mot mässling.
(2018-10-02)
Sidan Lokala informationsblad har flyttats och lagts under respektive sjukdom Smittskyddsblad och sjukdomsinformation.
Tre fall av mässling i Norrbotten
Avseende smittsamhet så kan andra ha blivit exponerade för smitta under sista veckan av augusti, bland annat i samband med de besök i sjukvården som då företogs.Risken för att smitta kunnat ske från denna patient anses nu vara över då inkubationstiden löpt ut.
En sjukvårdspersonal har dock smittats av indexpatienten och denna person hann arbeta i vården ett par dagar innan insjuknandet och kan då ha exponerat andra. Med anledning av detta uppmanas vården till en fortsatt ökad uppmärksamhetsnivå för mässling.
En utredning för att kartlägga eventuellt exponerade pågår via Smittskydd och Vårdhygien.
Pneumokockvaccin
Regionfullmäktige har beslutat att införa avgiftsfri vaccination mot pneumokocker för vissa riskgrupper, från och med den 1 mars 2018. De grupper som omfattas av avgiftfri pneumokockvaccination är:
Personer som är 65 år eller äldre, oavsett hälsotillstånd, patienter med kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom såsom KOL och svår astma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen, kronisk leversjukdom, kronisk njursvikt, diabetes mellitus, faktisk eller funktionell avsaknad av mjälte, kroniskt alkoholmissbruk, likvorläckage eller barriärskada till följd av kirurgi eller trauma mot skallen, cochleaimplantat samt tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling samt nära kontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
Sjukdomsinformation och handläggningsrutiner vid misstänkt/konstaterad mässling
(2018-03-01)
Smittsant Nr 3-2018
- Gratis pneumokockvaccination till patienter i risk i Norrbotten
- Riskgrupper som rekommenderas (gratis) pneumokockvaccination/Hur och med vilka vacciner
- Vem vaccinerar/Aktuella pneumokockvaccin/Kostnad
- Beställning av vaccin/Inför pneumokockvaccination/SveVac
(2018-02-26)
Smittsant Nr 2-2018
- Antibiotikaresistens i Norrbotten 2017
- Antibiotikaförskrivning i öppenvård 2017
- Antibiotikaförbrukning i slutenvård 2017
- Strama
- Slutord
2017-10-17)
Ny App Strama Nationell

En app med behandlingsrekommendationer för infektioner hos vuxna på sjukhus och innehållet från ”Regnbågshäftet” i en primärvårdsflik är nu tillgänglig. Du kan hitta appen genom att söka på Strama Nationell i App Store el på Google Play Store.
Vissa tabeller är lättare att läsa om man har telefonen i liggande läge
Strama Nationell kan även läsas via vanlig dator, återfinns under behandlingsrekommendationer
(2017-09-11)
Sex är härligt och bra men det behövs kunskap för att alla inblandade ska känna så. Idag lanserar Region Norrbotten, tillsammans med övriga regioner och landsting i norr, en youtube-serie som ger grundläggande kunskaper i sex och relationer.
Nästan allt om sex i Sverige
Summering av årets influensasäsong
Här finner ni en summering av årets influensasäsong. Tisdag 7 november är startdatum för 2017/2018 års influensavaccination. Mer information om nästa säsongs influensakampanj kommer under augusti månad.
(2017-02-20)
Ny sida om Tarminfektioner med råd och anvisningar för personal inom hälso- och sjukvård om hur misstänkt tarmsmitta ska handläggas. Sidan finner du i vänsterspalten.
(2016-12-21)
Kortfattad patientinformation inför provtagning för antibiotikaresistenta bakterier, är nu framtaget på flera olika språk.
Länk till patientinformation
(2016-12-01)
Rekommendationer om förebyggande av invasiv meningokockinfektion
Folkhälsomyndigheten har uppdaterat rekommendationerna om hur invasiv meningokockinfektion kan förebyggas.
>>Till rekommendationerna
(2016-11-22)
Hepatit A-vaccin restnoterat
Sanofi Pasteur MSD meddelar att Vaqta vuxen är restnoterat på grund av ökad efterfrågan. De räknar med att kunna leverera nya doser i januari 2017.
För Vaqta barndos har de sedan tidigare infört en tillfällig maxgräns på 200 doser per beställning (doser med utgångsdatum januari 2019).
(2016-11-16)
Webbutbildning -
Antibiotikasmart
|
 |
Webbutbildning för läkare och sjuksköterskor som ger kunskap om när det är bra att använda antibiotika och när det inte fungerar. Fokus ligger på den praktiska handläggningen av patienter och baseras på patientfall. Kursen innehåller också en teoridel samt ett diagnostiskt och avslutande kunskapstest. Hela webutbildningen tar ungefär 40 minuter att genomföra, men går att fördela på fler tillfällen. Framtagen av SKL och Strama (Strama Stockholm m fl Stramagrupper har varit med) i samarbete. Får användas fritt av alla.
Länk till antibiotikasmart
(2016-08-30)
Zikavirus – frågor och svar
Med anledning av zikavirusutbrotten, framför allt i Sydamerika men nu också med spridning till Florida i USA, har Folkhälsomyndigheten satt ihop en faktasida:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/zikavirus/
Här finns också en informativ sida under rubriken ”Frågor och svar”:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/januari/fragor-och-svar-om-zikavirus/
Konferensdokumentation från Folkhälsomyndighetens symposium om zikavirus 4 oktober 2016
(2016-06-03)
Nya föreskrifter för vaccination av barn.
Från och med 1 juni 2016 gäller nya föreskrifter för vaccination av barn, HSLF-FS 2016:51.
Läs mer på Vaccinportalen
(2016-04-28)
Kikhosta - åtgärder för att minska spridning
(2016-04-01)
Uppdaterad rekommendation för pneumokockvaccination till vuxna
Pneumokockvaccination vuxna
Pneumokockvaccination schema
(Finns även länkat på Vaccinportalen under Mer hos oss).
(2016-02-18)
Vägledning till hälso- och sjukvården för handläggning av misstänkta fall av zikavirusinfektion
Länk till Folkhälsomyndigheten
(2015-12-03)
Vaccin till människor på flykt - nya rekommendationer
Skydd mot sjukdomar som mässling, polio, kikhosta och pneumokocker för barn under sex år är allra viktigast när hälso- och sjukvården erbjuder vaccination till asylsökande.
Läs om rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens sida:
Länk till Folkhälsomyndigheten
(2015-11-03)
Med anledning av det stora inflödet av flyktingar till Sverige har Folkhälsomyndigheten tagit fram en vägledning till hälso- och sjukvårdspersonal för att underlätta prioritering av vem som ur smittskyddssynpunkt behöver komma i kontakt med vården redan innan hälsoundersökningen och vilka infektionssjukdomar sjukvården bör överväga.
I rekommendationen beskrivs även bland annat:
- Vårdpersonal alltid ska vara uppmärksam på symtom som feber, diarré, hosta eller hudskador
- Barn 0-5 år från Syrien, Irak och Afghanistan ska prioriteras avseende hälsoundersökning och vaccination
- BCG-vaccination av vårdpersonal krävs inte då det har dåligt dokumenterad effekt hos vuxna och risken för smitta vid tillfälliga kontakter är liten
- Viktigaste åtgärden för att minska smittrisk vid tuberkulos är tidig diagnos och att flyktingar med kronisk hosta ska få hjälp till vård omgående
- För att undvika spridning av multiresistenta bakterier i vården ska lokala screeningprogram följas vid inläggning i slutenvård
- Vid behandling av infekterade sår rekommenderas att sårodling tas.
Länk till Folkhälsomyndigheten
(2016-09-07)
Salmonella hos personer som ätit korv från Nolia-mässan
Två personer som köpt och ätit korv i samband med Noliamässan i Piteå har drabbats av svår salmonellainfektion. Hos en av patienterna har stammen typats till Salmonella Typhimurium. Båda har ätit rökt korv som såldes på en bräda i presentförpackning. Utredning har initierats för att se om det är samma smitta som patienterna drabbats av.
Piteå kommuns miljö- och hälsoskyddshandläggare har informerats och från deras sida utreds om smittan kan påvisas i de misstänkta livsmedlen.
Mer om salmonellainfektion hos Folkhälsomyndigheten
(2016-09-06)
Den 17 augusti drabbades flera lärare och förskolepersonal av magsjuka efter att ha intagit en gemensam måltid i en offentlig lokal i Luleå.
Nu har provsvaren kommit, och de visar att gruppen drabbats av en cryptosporidiuminfektion. Utredning om vilket livsmedel som kan ha orsakat infektionen pågår.
Mer om Cryptosporidium hos Folkhälsomyndigheten
(2016-05-19)
Hepatit A vaccin restnoterat
Vaqta barndos är tillfälligt restnoterat på grund av ökad efterfrågan. Sanofi Pasteur MSD beräknar att de kan leverera nya doser i juni.
Rekommendationer öppenvård
Antibiotikabehandling i öppenvård - reviderat 2014-05-14
(2015-12-18)
Nytt! Samlad information om Tuberkulos
Tuberkulosportalen
(2015-12-01)
Idag uppmärksammar vi World Aids Day (WAD)
>>Läs mer på Folkhälsomyndigheten
(2015-11-13)
Influensa blir anmälningspliktig sjukdom från och med 1 december
Regeringens har beslutat att införa influensa i smittskyddsförordningens lista över anmälningspliktiga sjukdomar från och med den 1 december 2015.
Labanmälan – inte klinisk anmälan
Anmälningsplikten gäller laboratorierna som ska rapportera alla bekräftade fall av influensa.
Den specifika anmälningsplikten tas bort för influensa A(H1N1)pdm09 (svininfluensan) som infördes under pandemin 2009. Förändringen innebär också att inga sjukhusvårdade fall av influensa behöver anmälas av behandlande läkare, vilket minskar de kliniskt aktiva läkarnas arbetsbörda.
Läs mer på Folkhälsomyndigheten
(2015-10-26)
Leverans av fyrvalent vaccin
Leverantör Sanofi Pasteur MSD(SPMSD) har fått besked om att de kommer att få in en leverans om 100 000 doser Tetraxim®.
Varumärkena Tetravac® och Tetraxim® är identiska: aktiv substans, formulering och tillverkning är exakt densamma.
Doserna beräknas att kunna levereras från och med mitten av november. Dock har dessa doser en hållbarhet till och med 2016-03-31.
SPMSD vill att verksamheterna så snart som möjligt lägger en order hos VaccinService SPMSD.
OBS! Eventuella doser som inte hinner administreras innan utgångsdatum kan inte returneras.
(2015-10-16)
Aktuell status angående vacciner från SSI
BCG Vaccin
BCG Vaccin Bulgarien (licensprodukt) finns i lager, dock små volymer. >> SPC på engelska (produktresumé) för det bulgariska BCG-vaccinet
BCG Vaccin Japan (licensprodukt) finnas tillgängligt att beställa från den 26 oktober.
BCG Vaccinet från SSI kommer eventuellt finnas tillgängligt igen under okt/nov. Beställs hos SBL.
(2015-10-19)

(2015-08-17)
I samhällets tjänst mot smitta
Med målgrupper inom så spridda områden som förskola, missbrukare och sjuksköterskor är samarbete avgörande för att Ann-Marie och Ann-Louise ska kunna göra sitt jobb. De är Norrbottens två smittskyddssjuksköterskor.
Länk till Läkarjourens reportage
(2015-08-06)
Harpestutbrottet i Norrbotten växer - 1 promille av Norrbottens befolkning har insjuknat
Fram till 12 november har nu 404 norrbottningar insjuknat.
Vi har ett pågående utbrott av harpest (tularemi) i länet. Främst drabbade är kommunerna Luleå och Boden. På smittskyddets hemsida kommer vi att följa epidemin grafiskt (se nedan) för att åskådliggöra utvecklingen. Uppdatering av grafer sker veckovis.
>> klicka här för större bild av epikurva

Övrig statistik/grafer se här >>
Harpest orsakas av bakterien Francisella Tularensis. Reservoaren i naturen är smågnagare och harar (och möjligen vattenlevande amöbor i stillvatten).
Smitta till människor sker framför allt via myggbett. Även fästingar kan överföra infektion. Man kan också smittas via direktkontakt med sjuka djur, inandning av partiklar förorenade med djurens avföring samt genom intag av smittat vatten.
Harpest smittar inte mellan människor. Inkubationstiden från smitta till sjukdomsdebut sägs vara 1-10 dagar.
Sjukdomen kan (beroende på infektionens ingångsport) presentera sig på olika sätt:
- Ulceroglandulär form (exempelvis efter myggbett) är vanligast. Sår och svullna lymfkörtlar.
- Pulmonell form. Lunginflammation.
- Oropharygeal form. Infektion i svalget.
- Oculoglandulär form (om man fått smittämnet på fingrarna och kliar sig i ögonen). Ögon och lymfkörtlar.
- Septisk, tyfös form. Infektionstecken som vid mild blodförgiftning men inga fokala symtom.
Diagnostik
- Serologi görs vid mikrobiologiska laboratoriet, Sunderby sjukhus. Tyvärr tar det oftast 10-14 dagar efter symtomdebut innan patienten serokonverterar.
- PCR och genompåvisning görs i Umeå. Prov tas (under sårkrustan – sårkant) med vanlig odlingspinne (svart kork) – se labhandboken (länk längre ner).
- Klinisk diagnos kan räcka om man befinner sig mitt i epidemin och man ser ett stort antal fall förutsatt att den sjukdomsbild som patienten uppvisar är helt klassisk. Detta gäller den ulceroglandulära formen.
- Odling rekommenderas inte på grund av risk för lab-smitta.
Behandling
- Ciprofloxacin 500 (-750) mg x 2 x X är den vanligast använda behandlingen.
- Doxycyklin 100 mg 2 x 1 x XIV är effektiv (och kinolonsparande...)
- Aminoglykosid om iv behandling behövs. Även rifampicin sägs fungera.
- Till barn rekommenderas i första hand ciprofloxacin i dosen 15-20 mg/kg/d uppdelat i två doser.
- Infektionsjouren kan hjälpa till med behandlingsrekommendationer.
Smittskyddsåtgärder
Harpest är anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen. Den behandlande läkaren ska anmäla:
- Bekräftade fall som laboratorieverifierats med mikrobiologisk diagnostik enligt ovan.
- Misstänkta fall där man har en klinisk bild förenlig med diagnosen + ett klart epidemiologiskt samband (som vi ju har här i länet). Förenklat – anmäl de fall ni planerar antibiotikabehandla!
Hur skyddar man sig?
Framför allt bör man försöka undgå att bli myggstungen om man är ute i skog och mark. Myggmedel. Långbyxor. Långärmad tröja/jacka. Om man hanterar döda (eller levande) djur – använd handskar och handsprit. Munskydd? Man bör nog också avstå från att dricka från stillvatten ute i naturen här nere i de drabbade områdena.
Läs mer om harpest/tularemi:
> Smittskyddsblad tularemi
> Internetmedicin
(2015-10-13)
Aktuell status angående vacciner från SSI
BCG Vaccin
Det BCG Vaccin Bulgarien (licensprodukt) vi fick till Sverige i början av september tog snabbt slut. Mer av BCG Vaccin Bulgarien bör finnas tillgängligt att beställa från vecka 40.
>> SPC på engelska (produktresumé) för det bulgariska BCG-vaccinet.
BCG Vaccin Japan (licensprodukt) kommer finnas tillgängligt att beställa under oktober.
Det registrerade BCG Vaccinet från SSI kommer eventuellt finnas tillgängligt igen under okt/nov.
diTeBooster
Restnoterad och åter i lager oktober.
Ersättningsprodukt tillgänglig: Td-pur
diTekiBooster
Restnoterad. Finns åter i lager vecka 39/40
Tyvärr ingen ersättningsprodukt.
Tetanusvaccin SSI, 10 x 1 ml
Tillgänglig att beställa från SBL.
Även licensprodukten Tetanol pur, 1 x 0,5 ml
Tuberculin PPD, 10 x 1,5 ml
Tillgänglig att beställa från SBL.
Även licensprodukten Tubertest, 1 x 1ml
Difterivaccin SSI, grundimmunisering
Restnoterad.
Ersättningsprodukt tillgänglig: Diphterie Adsorbat Impstoff (OBS lägre halt Difteri, dock indikation grundimmunisering i tyska produktresumén).
Difterivaccin SSI, påfyllnadsdos
Tillgänglig att beställa från SBL
(2015-09-02)
Folkhälsomyndighetens och Läkemedelsverkets gemensamma årsrapport om barnvaccinationsprogrammet för 2014
>> Länk till årsrapporten
>> Diagram barnvaccinationsprogrammet 2014
(2015-09-18)
Aktuell status angående vacciner från SSI
BCG Vaccin
Det BCG Vaccin Bulgarien (licensprodukt) vi fick till Sverige i början av september tog snabbt slut. Mer av BCG Vaccin Bulgarien anländer till Sverige imorgon 17/9, och bör finnas tillgängligt att beställa via apotek hos Tamro från början av nästa vecka. >> Se förifylld blankett för licensmotivering
(2015-08-24)
Uppdatering om BCG-vaccin
Det registrerade BCG-vaccinet från danska SSI och det japanska licensvaccinet, som ersatt BCG-vaccin SSI, är restnoterade. Ersättningsprodukt i form av BCG-vaccin från Bulgarien kommer finnas tillgänglig via licens från första veckan av september.Det bulgariska BCG-vaccinet har använts i över 140 länder i Europa, Afrika, Asien och Sydamerika och till FN Organ inklusive UNICEF de senaste 30 åren.Varje förpackning innehåller 20 ampuller frystorkat vaccin och 20 ampuller utspädningsvätska
Det lagerhålls och beställs via licens hos Tamro.
(2015-08-03)
Ny uppdatering om några produkter från SSI. Ytterligare information finns tillgänglig på www.scandinavianbiopharma.se
diTeBooster restnoterat, Td-pur via licens ersätter
Lagret av diTeBooster är lågt och kommer att bli restnoterat i början av augusti och beräknas åter finnas i lager i oktober 2015.
Ersättningsprodukten Td-pur finns tillgänglig via licens hos Tamro.
BCG-vaccin
BCG-vaccin SSI: Restnoterad. Tyvärr inga besked om ny leverans.
BCG-vaccin (Japan): Restnoterad. Nästa inleverans av BCG-vaccin (Japan) är i oktober 2015.
Tuberculin PPD
Låga lagernivåer. Inleverans Tuberculin PPD inom två veckor. Ersättningsprodukten Tubertest finns tillgänglig via licens.
(2015-05-26)
Uppdatering om viktiga produkter från SSI.
- BCG-vaccin från Japan tillgängligt via licens fr.o.m. 20 maj
- Tuberculin PPD finns åter i lager
- Tetanusvaccin SSI finns åter i lager fr.o.m. 20 maj
>>Läs mer på Scandinavian Biopharma
(2015-06-08)
Folkhälsomyndigheten – "Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Några enkla råd inom fem områden minskar risken."
Länk till Folkhälsomyndigheten
(2015-04-17)
Infanrix hexa finns nu åter att beställa
GSK rapporterar att Infanrix hexa nu åter finns i lager hos Oriola, och går att beställa från idag.
(2015-03-12)
Aktuell uppdatering om produkter från SSI (ex. BCG och Tuberculin PPD)
(2015-02-18)
Uppdaterad information om restnoterade vacciner
Tetanusvaccin ”SSI” Tetanusvaccin SSI är fortfarande restnoterad men lagertillgången av tetanusvaccinet Tetanol pur är god. Licensansökan behövs.
BCG Restnoterad. Nästa inleverans till Sverige i slutet av mars. Ingen ersättningsprodukt tillgänglig.
Tuberculin PPD Restnoterad. Ersättningsprodukten Tubertest finns tillgänglig via licens.
Difterivaccin ”SSI” 30 IE Även detta vaccin är fortfarande restnoterad. Ersättningsprodukten Diphtherie-Adsorbat-Impfstoff finns tillgänglig via licens. OBS! Lägre styrka än Difterivaccin ”SSI”. Se information 2014-12-04.
Licens söks lämpligen tillsammans med ert apotek hos LV, blankett se nedan.
Blankett för licensmotivering Diphterie-Adsorbat-Impfstoff-Behring-NF
WHO varnar för spridning av polio
WHO har deklarerat poliosituationen som ett internationellt hot mot människors hälsa och riktar sig med rekommendationer till tio länder – Afghanistan, Irak, Kamerun, Ekvatorialguinea, Etiopien, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia och Syrien – där vildpoliovirus spritts eller upptäckt de senaste sex månaderna, och innebär främst att de som vistas där ska ha ett fullgott vaccinationsskydd mot polio. För de tre länder med störst risk för spridning av polio – Pakistan, Kamerun och Syrien – innebär rekommendationerna att alla medborgare, och andra som har vistats i dessa länder längre tid än fyra veckor, ska vara vaccinerade med en dos poliovaccin under de senaste tolv månaderna före utlandsresan eller erbjudas vaccin vid utresan.
(2014-12-04)
Restnoteringar av vacciner
Tetanusvaccin "SSI" är restnoterad. För närvarande finns två alternativ: Tetavax (Sanofi Pasteur MSD), som dock finns i begränsad mängd, och Tetanol pur (Novartis). Licensansökan behövs både för Tetavax och för Tetanol pur.
Även Difterivaccin "SSI" 30 IE är restnoterad. I dagsläget finns endast ett difterivaccin att tillgå, men med lägre styrka 2 IE: Diphterie-Adsorbat-Impfstoff (Novartis). Licensansökan behövs även för denna. OBS! Viktigt att notera – för grundvaccinering rekommenderas en betydligt högre koncentration (≥30 IE).
(2014-10-07)
Tuberkulintest är restnoterat - åtminstone året ut
SSI i Danmark har tyvärr problem med att leverera tuberkulintester. Problemet började för ett halvår sedan, och vi vet inte säkert när de kan börja leverera igen. Eftersom vi inte kan vänta på nya leveranser har Vaccingruppen tagit fram rekommendationer för olika situationer där vi tidigare förlitat oss till PPD-test, se punkt 6b i minnesanteckningarna från mötet 2014-10-07. Dessa rekommendationer innebär bland annat att man på licens kan beställa hem det alternativa tuberkulintestet "Tubertest" (produktresumé, bipacksedel), och ibland välja den alternativa metoden IGRA-test (Interferon Gamma Release Assay). Dessa prover analyseras i Umeå och kostar 606 kronor - provtagningsanvisning finner ni här >>>
(v46-2014)
Ersättningsvaccin för restnoterade Difterivaccin SSI Primär, finns från v 46 tillgängligt på licens
Ersättningsvaccinet heter Diphtherie-Adsorbat-Impfstoff Behring NF, tillverkas av Novartis och har i sin tyska bipacksedel indikation att användas som grundvaccin mot difteri.
2015-08-19
Frågor och svar om meningokocker efter scoutläger i Japan
>>Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida
Tuberkulintest är restnoterat - åtminstone året ut
SSI i Danmark har tyvärr problem med att leverera tuberkulintester. Problemet började för ett halvår sedan, och vi vet inte säkert när de kan börja leverera igen. Eftersom vi inte kan vänta på nya leveranser har Vaccingruppen tagit fram rekommendationer för olika situationer där vi tidigare förlitat oss till PPD-test, se punkt 6b i minnesanteckningarna från mötet 2014-10-07. Dessa rekommendationer innebär bland annat att man på licens kan beställa hem det alternativa tuberkulintestet "Tubertest" (produktresumé, bipacksedel), och ibland välja den alternativa metoden IGRA-test (Interferon Gamma Release Assay). Dessa prover analyseras i Umeå och kostar 606 kronor - provtagningsanvisning finner ni här >>>
Ökad vaksamhet vid bedömning av PPD-reaktion
Statens Serum Institut (SSI) som tillverkar Tuberculin PPD RT 23 SSI har meddelat Läkemedelsverket att man upptäckt en minskning i aktivitet hos preparatet i vissa tillverkningspartier under lagring.
Utredning pågår, men hittills vet man inte orsaken till det uppkomna problemet. Det finns inte något annat liknande preparat tillgängligt på den svenska marknaden och därför har Läkemedelsverket beslutat att SSI får fortsätta leverera produkten.
För hälso- och sjukvårdspersonal som utför och bedömer tuberkulinprövningar är det viktigt att vara informerad om att reaktionen efter en PPD-injektion numera kan vara upp till 2 mm mindre än tidigare.
Läs mer på Läkemedelsverkets information
Smittskyddsdagen
Luleå 18 mars kl 13.00-16.00
Lokal: Landstingshuset, Sessionssalen
Gällivare 20 mars kl 13.00-16.00
Lokal: Gällivare sjukhus, Samlingssalen
Program:
- Antibiotikaresistens: Hur lång tid har vi kvar till domedagen? Går det att minska antibiotikaförskrivningen ytterligare utan att äventyra patientsäkerheten?
- Multiresistenta bakterier hos förskolebarn - nya rutiner, vad måste man tänka på?
- Norrländska zoonoser med fokus på harpest
Avgiftsfria återbesök vid infektioner i öppenvård
Sedan 1 januari 2013 har läkare i Norrbottens öppenvård möjlighet att erbjuda gratis återbesök inom sju dagar till patienter som söker vård för akut luftvägsinfektion, blåskatarr eller hud- och mjukdelsinfektion. Denna möjlighet kan erbjudas som ett alternativ till omedelbar antibiotikabehandling i de fall då läkaren bedömer att det är klokt att avvakta med sådan behandling.
Länk till aktuell blankett: >>>
(2012-10-04)
Föreläsningsmaterial Missbruk ur ett infektionsperspektiv
Videolänk
2012-09-28
Rekommendationer för handläggning av misstänkta fall av allvarlig luftvägsinfektion associerad med nytt coronavirus
Föreläsningar Smittskydddsdagen 2012-03-26 Luleå
Videolänk
Föreläsningsmaterial från Hälsosamtalet ur ett smittskyddsperspektiv 2012-01-16
Länk till föreläsningsmaterial
Utbildning hälsosamtal och vaccinationer
Länk till inbjudan
2011-12-13
Landstingets applikation för iPhone och androidtelefoner "Strama NLL"
Idag kl 14:15 (d v s 11 - 12 - 13 - 14 - 15) lanseras vår "app" som stöd för läkarna vid ordinering av antibiotika. För att finna appen, sök efter "Strama NLL" i App Store (alternativt iTunes Store) eller på Google play - Android Market via din mobiltelefon. Den är gratis!
2011-11-15
Bättre koll på influensan
För att bättre kunna följa influensan i Sverige har Smittskyddsinstitutet startat ett webbaserat rapporteringssystem för allmänheten.Om det blir många som deltar kommer vi kunna följa influensans framfart även lokalt i Norrbotten
Länk till www.influensakoll.se
Vaccination med Pandemrix och risk för narkolepsi hos barn
Läkemedelsverket meddelade idag att resultaten från en svensk registerstudie tyder på att risken för barn och ungdomar att insjukna i narkolepsi kan vara fyra gånger högre hos individer under 20 år som vaccinerats med Pandemrix jämfört med ovaccinerade >>>
Socialstyrelsen rekommenderar inte längre vaccination med Pandemrix till barn under 18 år. Uppdateringen bygger på Läkemedelsverkets ändrade riskbedömning >>>
2011-09-14
Vaccination mot årets influensa
I år kommer vi att drabbas av samma influensavirus som förra året. De viruskomponenter som ingår i årets säsongsinfluensavaccin är därför desamma som förra året (A/California/7/2009 (H1N1); A/Perth/16/2009 (H3N2); B/Brisbane/60/2008).
Start för årets influensavaccinationskampanj är 11 oktober. Det av Norrbottens läns landstings upphandlade vaccinet Vaxigrip finns redan att beställa från SBL Vaccin Distribution.
Årets vaccination inriktar sig som vanligt på att skydda riskgrupper. Socialstyrelsen har dock enligt följande utökat denna grupp något eftersom vi fortfarande befinner oss i så kallad post pandemisk fas:
A) personer över 65 års ålder
B) personer med kroniska sjukdomar:
- kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom
- instabil diabetes mellitus
- kraftigt nedsatt infektionsförsvar (av sjukdom eller medicinering)
- kronisk lever- eller njursvikt
- astma (för barn- och ungdom gäller svår astma (grad 4) med funktionsnedsättning)
- extrem fetma (störst risk vid BMI > 40) eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
- flerfunktionshinder hos barn
- friska gravida kvinnor utan skydd mot A(H1N1) 2009, det vill säga de som inte varit sjuka eller tidigare vaccinerats med Pandemrix.
C) hushållskontakter och personal som vårdar personer med kraftigt nedsatt infektionsförsvar.
Eftersom skyddet efter säsongsinfluensavaccination avtar snabbt, behöver personer som tillhör medicinsk riskgrupp vaccinera sig i år också även om de vaccinerat sig för ett år sedan.
Säsongsinfluensavaccin har använts i många år. Det har visats vara säkert, och det finns ingen koppling till narkolepsi som det gör för Pandemrix.
Glöm inte att alla influensavaccinationer ska registreras i Svevac som tidigare!
Länk till Socialstyrelsens rekommendationer för profylax och behandling av influensa
Länk till Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling av och profylax mot influensa med antivirala medel
Smittskyddsdagen
2011-04-12 13.00-15.30 Sessionssalen, Landstingshuset Luleå
2011-04-13 13.00-15.30 Aulan Gällivare sjukhus
Program
13.00 – 13.30 Smittskyddsresumé (Anders Österlund)
13.30 – 14.15 Antibiotikaresistens - webportal MRB (Anders Nystedt)
14.15 – 14.30 Bensträckare och fruktstund
14.30 – 15.00 Hepatit C - nytt spridningsmönster på grund av ändrat beteende hos unga missbrukare (Ann-Louise Svedberg-Lindkvist)
15.00 – 15.15 Akut hepatit C – utmärkta behandlingsresultat
(Anders Nystedt)
15.15 – 15.30 Cryptosporidier – vad kan vi lära oss av utbrottet i Östersund
(Anders Österlund)
Välkomna!
Årets influensa
Följande riskgrupper rekommenderas vaccination mot årets influensa:
- Personer över 65 år
- Personer med kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom
- Personer med instabil diabetes mellitus
- Personer med gravt nedsatt infektionsförsvar (av sjukdom eller medicinering)
- Personer med kroniska sjukdomar som medför ökad risk för allvarligt förlopp såsom kronisk lever- eller njursvikt
- Personer med astma (för barn- och ungdom gäller svår astma (grad 4) med funktionsnedsättning)
- Personer med extrem fetma (störst risk vid BMI>40) eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
- Barn med flerfunktionshinder
- Gravida som inte redan har vaccinerats mot influensa A(H1N1)2009 (Pandemrix)
För mer information, se Socialstyrelsens rekommendationer för profylax och behandling av influensa.
Till Socialstyrelsens "Rekommendationer för profylax
och behandling av influensa under postpandemisk fas"
(2009-06-29)
Socialstyrelsen har publicerat nya rekommendationer för profylax mot difteri och stelkramp. Läs mer >>>
(2009-05-15)
Den nya influensan A H1N1 är nu klassad som allmänfarlig sjukdom
Efter ett regeringsbeslut idag har den nya influensan H1N1 från Mexico klassats som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Det innebär att samtliga fall skall rapporteras enlgt lag (SFS 2009:380).
(2009-04-29)
Resevarning avseende resa till Mexico
Hittills har de personer som turistat i Mexiko och som fått diagnosen svininfluensa/H1N1 efter hemkost (till ett flertal olika länder) alla haft en relativt lindrig influensa. Trots detta avråder UD från icke absolut nödvändiga resor till Mexico för att förhindra spridning av det nya influensaviruset.
(2009-04-27)
Ökad vaksamhet pga svininfluensa i Mexiko och USA
På grund av det pågående utbrottet av en ny influensa (i media benämnd svininfluensa/H1N1) med trolig spridning mellan människor, bör resenärer från Mexiko och Kalifornien i USA provtas om de inom sju dagar utvecklar symtom på luftvägsinfektion eller andra symtom som gör att influensa misstänks. Provtagning bör ske med nasofarynxaspirat alternativt pinnprov från nasopharynx och provet skickas till Smittskyddsinstitutet för undersökning med PCR. Om något fall pga symtom och reseanamanes misstänks i Sverige bör det omedelbart rapporteras per telefon till smittskyddsläkaren.
(2009-02-02)
Anonymitet vid HIV-testning
Enligt en undersökning utförd av Sveriges Radio finns det vårdcentraler som inte uppfyller skyldigheten att möjliggöra anonymitet vid testning för HIV. Vid Norrbottens läns landsting finns rutiner för hur detta ska gå till i dokumenten
Omhändertagande vid HIV-test och
Bokning av anonym patient i VAS under Smittskydds informationsblad.
No Action Without protection - använd kondom
Nu är den äntligen här, uppföljaren till 2006 års succékampanj "No action without protection - använd kondom!". Huvudrollen som skjutjärnsreportern, som vågar ställa de tuffa frågorna, spelas av Luleå Hockeys forward Robin Lindqvist. I nio informationsfilmer ställer han frågorna. Har du svaren?
Kolla Youtube-filmerna!
i Luleå
Hepatit C-undersökningen av blodtransfunderade 2008-2009
Här kan du ta del av resultatet från Norrbotten av den riksomfattande undersökning avseende hepatit C-smitta bland personer som erhållit blodtransfusion före 1992
>>>
(2008-04-18) Legionella i Luleå
Med anledning av senaste månadens rapporter om legionella i fastigheter i Luleå vill vi på Smittskydd ge följande information:
Legionella är vanligt förekommande bakterier i sötvatten, och finns ofta i små mängder i sjöar och vattendrag, duschar, bubbelpooler eller klimatanläggningar. Bakterien ska generellt ses som ganska ofarlig. Man kan smittas om man inandas legionellaförorenat vatten som är finfördelat i luften, så kallad aerosolform. Med aerosol kan legionellabakterierna komma ner i lungorna där infektion ibland uppstår. Smittdosen, d v s det antal bakterier man får i sig, spelar sannolikt viss roll. Personens hälsotillstånd är också av betydelse. Personer med nedsatt infektionsförsvar och t ex storrökare har större risk att insjukna. Att dricka vatten medför inte smittrisk.
Läs mer om legionellainfektioner här>>
Luleå kommuns information om legionella i vatteninstallationer >>
(2008-04-10)
MRSA i Tornio
Ett stort utbrott av meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA) pågår i Tornio. Enligt uppgifter från Finland har ca 80 personer med MRSA rapporterats sedan september 2007. För hälso- och sjukvården i Norrbotten innebär detta att de rutiner som normalt tillämpas för att förhindra spridning av resistenta bakterier från patienter som vårdats i utomnordiskt land och personal som arbetat inom vård i utomnordiskt land tills vidare även tillämpas för norra Finland.
(2007-12-11) Uppdaterat dokument
(2007-11-15)
Centraliserad smittspårning vid klamydia
En av de viktigaste åtgärderna för att minska spridningen av klamydia är att spåra partners till dem som smittats, så att de som bär på sjukdomen kan erbjudas behandling. Analogt med vad som gäller för annan verksamhet krävs, förutom kunskap, intresse och tid, att man har en viss volym för att man ska kunna bli duktig på smittspårning. För att höja kvalitén på smittspårningen kring fall av klamydia i Norrbotten införs nu centraliserad smittspårning.
Läs om remissförfarande mm i landstingets handlingsplan mot sexuellt överförda infektioner >>
(2007-11-15)
(2007-10-04)
Nu är det dags att vaccinera personer som tillhör de medicinska riskgrupperna, ålderspensionärer samt svårt hjärt och lungsjuka, mot influensa. Vaccinationskampanjen startar måndag 8 okt.
Här länk till landstingets reklamfilm
(2007-06-12)
Antibiotikabehandling i öppenvård - nya rekommendationer för Norrbottens läns landsting >>
(2007-03-30)
Invasiva infektioner med betahemolyserande grupp A streptokocker
Under början av året har det i hela Sverige noterats en ökning av antalet anmälda fall av invasiva infektioner orsakade av betahemolyserande grupp A streptokocker (Streptococcus pyogenes). Subtypning har visat att det i huvudsak rör sig om Streptococcus pyogenes T-typ 1, den subtyp som i flera utbrott (t ex 1989 och 1994) orsakat allvarliga infektioner med snabbt förlöpande septisk bild med multiorgansvikt, fasceit eller svår pneumoni. Vi har sedan nyår fått 4 anmälningar om allvarliga streptokockinfektioner från Norrbotten. Det är vad vi under normalår ser under hela året. Vi uppmanar därför i första hand mottagande enheter till ökad observans och medvetenhet.
(2007-02-14)
Salmonellasmitta bland fåglar och katter
Från södra Sverige och Norge rapporteras om en ökning av antalet salmonellasmittade småfåglar och katter. Motsvarande ökning kan enligt länsveterinären inte ses i Norrbotten för närvarande. För att undvika smittspridning är det dock alltid bra att tänka på följande:
Använd fågelbord där fåglarna inte kan gå i maten och därmed förorena den med sin avföring
Småbarn och katter bör hållas borta från platser där småfåglar utfodras
Katter som misstänks vara infekterade bör provtas hos veterinär
Personer som rengör eller fyller på frö i fågelbord eller fröautomater bör vara noga med att tvätta händerna efteråt. Tvätta händerna efteråt om du hanterat sjuka eller döda fåglar
Smittade katter och deras tillbehör ska hållas borta från köket
(2007-01-26)
Epidemiplanen för Norrbotten är reviderad
(2006-12-15)
Nya föreskrifter om vaccination av barn (SOSFS 2006:22) gäller från 1 jan 2007. Läs mer här >>
(2006-12-08)
Skydd borde vara en självklarhet - även i sängen!
No action without protection - landstingets och Luleå Hockeys gemensamma satsning, för att få unga människor i högriskgruppen 15-25 år att använda kondom för att skydda sig mot sexuellt överförda infektioner.
(2006-11-15)
Handlingsplanen mot sexuellt överförda infektioner i Norrbotten är nu reviderad. Finns enbart i web-format.
(2006-11-07)
Vinterkräksjukan
Första fallen av vinterkräksjukan har rapporterats i Norrbotten. Viruset orsakar intensiva kräkningar och diarréer. Bästa rådet att undvika smitta är att vara noga med att tvätta händerna. Läs mer här>>
2006-09-20 Smittskydd flyttar! Nya telefonnummer och ny adress: Se under länken kontakta oss.
|
(2005-12-20)
Vinterkräksjukan
Smittskyddsinstitutet rapporterar att vinterkräksjukan är på gång. Viruset orsakar intensiva kräkningar och diarréer. Bästa rådet att undvika smitta är att vara noga med att tvätta händerna.
Läs mer här>>
(2005-11-09)
Ny författning om smittspårning, SOSFS 2005:23 (M)
(2005-10-21)
Fågelinfluensan - vad ska vi göra?
Fågelinfluensan har fått stor uppmärksamhet i media. Det beror till stor del på att fåglar i Ryssland och sydöstra Europa insjuknat. Trots att fågelinfluensan varit ett problem i SO Asien under ett par års tid har endast ett drygt 100-tal personer smittats. De smittade har varit personer som haft nära kontakt med sjuka fåglar. Inte en enda turist till dessa områden har rapporterats smittad. Det finns ingen anledning att oroa sig för att svenskar ska smittas, vare sig här hemma eller som turister utomlands. Det finns heller ingen anledning att köpa ut antivirala läkemedel "för säkerhets skull". Norrbottens läkare avråds också från att skriva ut recept på dessa läkemedel för eventuellt framtida behov.
Läs mer -- Socialstyrelsens frågor och svar om fågelinfluensa och pandemi >>
(2005-10-14)
Utbrott av gonorré i Luleå-Boden
Tyvärr är klamydia inte den enda sexuellt överförda infektionen som ökar i Norrbotten. Från att vi tidigare registrerat en handfull nya gonorréfall årligen, har vi hittills i år fått uppgifter om 13 nya fall. Av dessa, 8 män och 5 kvinnor, är 10 i åldern 20-30 år, och 9 (70 %) har smittats i Luleå eller Boden. En ökning av antalet gonorréfall har tidigare beskrivits från framför allt storstadsområdena i södra Sverige. Vi har nu en pyrande epidemi bland unga människor i Luleå-Boden-området. Gonorré är en allvarlig sjukdom och klassas som allmänfarlig enligt smittskyddslagen. Kvinnor som bär på de bakterier som orsakar gonorré (Neisseria gonorrhoeae) kan, utan korrekt antibiotikabehandling, få äggledarinflammation med risk för bestående skador på äggledarna med efterföljande sterilitet. Män kan få inflammation i bitestiklarna, vilket kan leda till sterilitet. Det förekommer att bakterierna tar sig in i blodet och ger allmän blodförgiftning. Med anledning av det pågående utbrottet vill jag:
- uppmana till mer frikostig provtagning avseende gonorré.
- påminna om att samtliga fall av gonorré ska handläggas i samråd med venerolog vid Sunderby sjukhus.
(2005-09-29)
Dags för influensavaccination!
Måndag den 3 oktober startar årets influensavaccinationskampanj.
Läs mer i landstingsannonsen
(2005-08-31)
Antibiotika - halvårsstatistik
Statistik från Apoteket AB visar att antibiotikaförbrukningen i Norrbotten ökat något under första halvåret 2005 jämfört med 2004, en trend som ses i hela Sverige. Ökningen i Norrbottens slutenvård är 3,7 %, och ökningen i öppenvården 5% jämfört med första halvåret 2004. Ökningen i öppenvården beror huvudsakligen på ökad förskrivning av penicilliner och tetracykliner.
(2005-08-30)
Fågelinfluensa
Fågelinfluensa är en fågelsjukdom som orsakas av ett influensavirus. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar och ibland kan även människor infekteras. Efter flera utbrott i Asien under de senaste två åren har fågelinfluensa nått södra Ryssland och Kazakstan. Svenska experter bedömer risken som liten, att de flyttfåglar som i höst kommer att passera Sverige är smittade med det virus som orsakat utbrotten i Asien. För att människor ska kunna smittas krävs mycket nära kontakt med infekterade fåglar.
Tuberkulos på förskola i Stockholm
Personal och barn på en förskola i Stockholm har nyligen drabbats av tuberkulos. Utbrottet är en mycket ovanlig händelse i Sverige och har därför fått stor uppmärksamhet. I Norrbotten är tuberkulos numera en mycket ovanlig sjukdom och det finns i nuläget ingen anledning att vaccinera barn eller förskolepersonal i Norrbotten mot tuberkulos. Socialstyrelsens kommentar till situationen i Stockholm >>
(2005-02-15)
Influensa och antivirala medel
Frågan diskuteras flitigt just nu - bör man skriva ut antivirala medel mot influensa till privatpersoner, att ha till hands om vi skulle få en influensapandemi? Det finns i dag ingen anledning att ha antivirala medel i hemmet "för säkerhets skull". Det finns flera skäl att låta bli.
HÖK
Till sidans början